fbpx

Zware materie

2175 Views

De afgelopen jaren kwamen we steeds meer in aanraking met vrienden, zussen en kennissen die last kregen van mentale klachten. Als naaste ervaarden we dat het niet vanzelfsprekend is hoe je hiermee om moet gaan. Vanuit dat perspectief gaan we op onderzoek uit in de documentaire ‘’Zware Materie’’.  Door gebruik te maken van verschillende kunstvormen en intieme interviews geven we een nieuwe blik op dit zeer belangrijke onderwerp. Zo hopen we bij te dragen als maker, vriend, broer of kennis om mental health bespreekbaar te maken.

Begin 2020, de corona crisis breekt uit. Als gevolg van een harde lockdown in onze woonplaats Brussel zaten we met z’n vieren opgesloten, mijn twee huisgenoten/collega’s, ik zelf en een vriend van ons.  De laatstgenoemde wie al jaren strijdt tegen een hevige depressie. Samen opgesloten zitten zorgde ervoor dat het voor mij duidelijk werd dat ik eigenlijk zeer weinig van deze ziekte af wist. Het ene moment leek er niets aan de hand tijdens een potje voetbal en 5 minuten later was hij er helemaal klaar mee. Depressie is een ziekte waar uiteraard al van alles over bekend is, maar toch niet bespreekbaar voelde.

Nieuwsgierig naar het onderwerp gingen mijn collega documentairemakers en ik op zoek naar de vraag ‘’Hoe ga je om met een naaste die last heeft van mentale problemen’’. Dit onderzoek hebben we vertaald naar een echte GO Motion stijl documentaire.

Genomineerd voor het Abbey Film Festival en winnaar van het “Narafi Most Out standing Editing Award”.

Regie

Toine Mudde

DOP

Geert Oomens

Audio

Raf Overveld

Date

January 6, 2022

Abbey Film Festival