fbpx
Videoproductie

Zware materie

3422 Views

De afgelopen jaren kwamen we steeds meer in aanraking met vrienden, familie en kennissen die last kregen van mentale klachten. Als naasten ervaarden we dat het niet vanzelfsprekend is om te weten hoe je hiermee om moet gaan. Om hen beter te leren begrijpen besloten we met deze naasten in gesprek te gaan. Vanuit deze invalshoek gaan we op onderzoek uit in de documentaire ‘Zware Materie’. Door de gesprekken vast te leggen in een documentaire wilden we naast onszelf, een groter publiek uitnodigen om van deze bijzondere mensen te leren en mentale klachten beter te leren begrijpen. Door gebruik te maken van verschillende kunstvormen en intieme interviews geven we een nieuwe blik op dit zeer belangrijke onderwerp. Zo hopen we bij te dragen als maker, vriend, broer of kennis om mentale gezondheid bespreekbaarder te maken.  

In de documentaire spreken we onder meer Alexander. Een vriend waar we tijdens de corona lockdown van 2020 mee samenwoonden. Alexander streed al jaren tegen een hevige depressie, maar sprak hier zelf maar weinig over. Door tijdens de lockdown meer tijd met elkaar door te brengen kregen we steeds meer mee van de problemen die Alexander dagelijks had. In het begin was er onbegrip voor zijn situatie. Zo leek er het ene moment niets aan de hand tijdens een potje voetbal, maar was hij er 5 minuten later helemaal klaar mee. Door in gesprek te gaan met Alexander leerden we onze vriend begrijpen, en konden zo beter omgaan met zijn situatie.  

Depressie is een ziekte. De documentaire laat zien dat iedereen deze ziekte op een andere manier beleeft. Iedereen die depressie ervaart heeft een eigen verhaal. Het doel van deze documentaire is dan ook niet om depressie te begrijpen. Het doel is om mensen aan te sporen begrip te tonen voor de ander zijn verhaal.

Genomineerd voor het Abbey Film Festival, winnaar van het “Narafi Most Out standing Editing Award”, en geselecteerd voor 2 Doc makers van morgen.

Regie & Productie

Toine Mudde

Regie & DOP

Geert Oomens

Audio

Raf Overveld

Licht Gaffer

Ewoud Vansteenkiste

Supervisie

Jokelien van den Broucke

Montage adviser

David Goemaere

illustrator en visual storyteller

Heavenleigh Jeroense

Spoken word artiest

Jermain Bridgewater

Date

June 6, 2023

Abbey Film Festival